Vliegende insecten
VLIEGEN
Vliegen zijn voor hun ontwikkeling afhankelijk van een bron. Dit kan zowel organisch als dierlijk materiaal zijn. Een vliegenplaag -en de overlast hiervan- gebeurt doorgaans vrij plots en de populatie kan bestaan uit tientallen individuen. Door het wegnemen van de bron stopt de ontwikkeling van de vlieg en verdwijnt veelal ook de overlast. Bij overwinterende vliegen is dit anders (ook wel herfstvlieg of clustervlieg genoemd); deze vliegen trekken in het najaar massaal naar een plek om te overwinteren. Het idee bestaat vaak dat overlast van vliegen door de (vee)boer verderop komt. In zolders en bepaalde delen van een gebouw houden ze zich massaal op. De woningen of (hoge) gebouwen kenmerken zich doordat deze -vaak losstaand- in de omgeving een silhouet vormen en afsteken in de omgeving. De vliegen houden zich op aan één kant van de woning of het gebouw en centreren zich in de spouw(muur).
Bestrijding:
De clustervliegen groeien elk jaar in populatiegrootte en keren jaarlijks terug naar dezelfde plek. In het voorjaar vliegen zij uit, waarna zij in het najaar massaal terugkeren. Bestrijding is noodzakelijk om de populatie te doen stoppen.
MOTMUGGEN (RIOOLMOT)
Motmuggen (ook wel Rioolmot genoemd) komen overal voor waar organisch rottend materiaal voorkomt. Deze stilstaande drab is de bron voor de ontwikkeling van de Rioolmot. Ook al duurt een volledige levenscyclus maximaal 50 dagen, de Rioolmot kan zich razendsnel voortplanten met een gemiddelde ei-afzet van zo'n 100 stuks per keer, wat zich vaak meerdere keren per jaar herhaald. Meldingen komen na een defect of reparatie aan afvoerbuizen in de keuken, het toilet of de afvoer naar het riool zelf. De slechtvliegende Rioolmot plant zich voort in stilstaande lekkageplassen en ontsnapt zodra deze wordt aangetrokken door daglicht. De Rioolmot is in de nacht het meest actief.
Bestrijding:
Het verhelpen van de bron (lekkage etc.) kan de Rioolmot terugdringen maar is soms helaas al geen optie meer. Als de ontwikkeling meerdere dagen/weken heeft geduurd is het terugdringen geen optie meer en zal er moeten worden overgegaan tot bestrijding.
WESPEN
Het zijn meestal de Duitse- en de Gewone Wespen die voor overlast zorgen. Aan het begin van het seizoen komt de Koningin uit haar winterslaap en begint aan het bouwen van haar nest. De eerste werksters komen uit de eitjes van de Koningin, waarna zij in een rap tempo het nest uitbreiden tot duizenden wespen. Om ruimte te maken worden houten delen stukgeknaagd en isolatiemateriaal moeiteloos naar buiten gevlogen.
Bestrijding:
Het verplaatsen van een Wespennest is -in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd- onmogelijk. Daarnaast vliegt een wesp op zicht en zal zij -nadat het nest is verplaatst- de weg dus niet meer terug weten te vinden. Met een behandeling wordt een middel in de uitvliegopening gespoten, waarna de werksters deze meenemen naar de Koningin. Als zij in aanraking is gekomen met het middel zal zij het nest verlaten waarna de kolonie geen functie meer heeft en het nest is bestreden. Het nest kan in vrijwel alle gevallen blijven zitten en vormt geen risico meer voor de omgeving.